Nyheter

Den 17 augusti 2022 genomförde klimataktivisterna från Extinction rebellion ett antal aktioner runt om i Stockholm som orsakade stora störningar i trafiken. 12 personer greps på Centralbron misstänkta för sabotage och i korsningen Sveavägen och Kungsgatan identifierades 27 personer som misstänkts för ohörsamhet mot ordningsmakt. 

Extinction rebellion sökte via sociala plattformar efter en person som kunde köra en lätt lastbil med det material som de skulle använda under sin blockad.

Aktivistorganisationen Extinction Rebellion sökte före sina aktion någon som kunde köra en bil åt dom.
Foto: Skärmdump Telegram

Under aktionen den 17 augusti i korsningen Sveavägen och Kungsgatan forcerade en vit bil folksamlingen och ur bilen hoppade flera aktivister som skulle hjälpa till med blockaden i korsningen. De hann dock inte speciellt långt med sina planer då polisen omedelbart agerade och slet materialet ur händerna på de upprörda aktivisterna som skrek att de bara hade 3 år kvar att leva. 

Den dieselbil klimataktivisterna använde sig utav under sin aktion. Foto: Roger Sahlström

Document kan nu avslöja att ägaren till det fordon som användes i Extinction rebellions aktion är en multikriminell miljöextremist som förekommer flera gånger i brottsregistret. Senaste domen är från juni 2022 då han dömdes för brott.

Brott som den tilltalade döms för Hindrande av trafiken, 2 § trafikbrottslagen (1951:649) 2022-04-26 Påföljd m.m. Dagsböter 40 om 160 kr.

2021 dömdes han och en annan aktivist för skadegörelse efter en aktion mot Preems huvudkontor i Stockholm i september 2020. Då tog sig aktivistgruppen in i byggnaden och smetade en kladdig substans omkring sig. 

Brott som den tilltalade döms för Skadegörelse, 12 kap 1 § brottsbalken 2020-08-28 Påföljd m.m. 1. Villkorlig dom 2. Dagsböter 50 om 190 kr

De båda männen nekar till brott med hänvisning till nödrätten. Stockholms tingsrätt bedömde dock handlingen som skadegörelse och dömde männen för skadegörelse.

Även om de haft ett vällovligt syfte med sin handling, att rädda jordens klimat, kan deras agerande inte anses omfattas av nödrätten”, skriver tingsrätten i domen.

Utöver flera brottsdomar är miljöaktivisten också ägare till flera bilar som alla går på fossila bränslen.

Document har sökt den brottsdömde aktivisten men utan framgång.