Nyheter

Aktivister från klimatorganisationen Extinction Rebellion genomförde under dagen flera aktioner i centrala Stockholm  13 personer greps på Centralbron misstänkta för sabotage och i korsningen mellan Sveavägen och Kungsgatan identifierades 27 personer som misstänkts för ohörsamhet mot ordningsmakt. 

Det var vid 17-tiden på onsdagen som ett hundratal aktivister från Extinction Rebellion påbörjade sin aktion med att blockera trafiken på olika platser runt om i Stockholm. Man genomförde klimataktioner samtidigt på Sveavägen, Skeppsbron, Guldbron och Centralbron i Stockholm. 

I korsningen Sveavägen och Kungsgatan skapades det snabbt bilköer och folk protesterade högljutt genom att ihärdigt tuta. Flera personer skrek också ut sitt missnöje mot aktivisterna. En man i en Tesla som stoppats av aktivisterna menade att “ungarna” istället borde skaffa sig riktiga jobb. En kvinna som också satt fast i bilkö berättade att hon hade extremt bråttom då hon skulle hämta sina barn på dagis. 

Aktivisterna från Extinction Rebellion hävdar via olika kanaler att dom lyckats med sina aktioner och de skryter öppet om sina sabotage som i stort sett bara drabbar vanligt hårt arbetande folk.  

Aktivisterna fick dock smaka på sina egna medicin när det senare visade sig att den mat de beställt till Humlegården var försenad, då bilen med maten satt fast i trafiken. 

Aktivistorganisationen har planer på att fortsätta med sabotage och störningar fram till valet den 11 september.

”Vi kommer att fortsätta utföra fredliga civila olydnadsaktioner med vägblockader, kombinerat med riktade aktioner mot specifika mål”, säger en av organisationens talespersoner i ett pressmeddelande.

Aktivistorganisationen Extinction Rebellion sökte före sina aktion någon som kunde köra en lätt lastbil åt dom.
Foto: Skärmdump Telegram

Aktivisterna vill stoppa användning av fossila bränslen och ser fossila bränslen som bensin och diesel som ett extremt hot mot människans fortsatta existens. Aktivistorganisationen anser dock att det är nödvändigt för dom själva att använda bilar som drivs av just fossila bränslen. De sökte före sin aktion efter en chaufför till en lätt lastbil och vid dagens aktion vid korsningen Sveavägen och Kungsgatan använde sig aktivisterna av en lätt lastbil för att leverera material till deras aktion. 

Extinction Rebellion vägrar att svara på frågor om varför de använder lätta lastbilar när de genomför sina aktioner.

Lätt lastbil

Den lätta lastbil aktivisterna använde för att leverera material till sin aktion.
Foto: Roger Sahlström