Nyheter

En ambulans på prio 1-uppdrag blev försenad när klimataktivister från organisationen ‘Återställ våtmarker’ stoppade trafiken på E4 norr om Stockholm på måndagen.

Polisen uppger att bilköer uppstod ända upp till Knivsta, fem mil norrut. Omkring 40 minuter senare kunde trafiken släppas på helt sedan de sista aktivisterna, som limmat fast sig i vägen, hade avlägsnats. Enligt polisen var det tolv personer som stoppade trafiken. Alla greps. 

På tisdagseftermiddagen är alla tolv fortsatt misstänkta och tio av dem fortfarande frihetsberövade, uppger åklagaren Marina Ivic. Brottsrubriceringarna är sabotage och ohörsamhet mot ordningsmakten.

Jimmie Åkesson, partiledare för Sverigedemokraterna reagerade starkt mot aktivisternas utspel på E4:an. 

Man kan för övrigt undra kring klimatnyttan med dessa idiotiska tilltag. På vilket sätt är det bra för klimatet att milslånga bilköer uppstår och att ambulanser och andra utryckningsfordon hindras i sitt arbete?

Vi varnade för detta. Liv sätts nu på spel när ”klimataktivister” tar lagen i egna händer. Det här är inte aktivism, det är kriminellt beteende och ska bemötas som sådant. Så sent som i våras försökte Sverigedemokraterna få regeringen att agera.

Sabotage är ett häktningsgrundande brott, men åklagaren  Marina Ivic har inte bestämt om hon kommer att begära någon häktad.