Nyheter

Under tisdagsmorgonen har klimataktivistgrupp Extinction rebellion uppgett via sin Facebooksida att de kommer att genomföra en klimataktion med syftet att stoppa all tågtrafik med flygbränsle till Arlanda.

”Aktionen är en del av en global kampanj riktad mot flygets klimatskadliga utsläppt”, skriver gruppen i ett pressmeddelande.

Polisen bekräftar att de larmats till Rosersberg i Stockholm med anledning av att ”personer behöver kontrolleras”.

– Det finns personer i närheten av ett tågspår och nu ska vi ta reda på varför de är där. Det finns personer där som behöver kontrolleras, säger Tove Hägg, presstalesperson vid polisen.

Extinction rebellion har skrivit om sin aktion på sin Facebooksida:

❗️Tågtrafiken med flygbränsle till Arlanda stoppat! En klimataktivist från Extinction Rebellion tog sig in på spårområdet efter att trafikledningen kontaktats. Aktionen är en del av en global kampanj riktad mot flygets klimatskadliga utsläpp 🔥

Flygbränsle som ankommer med oljetankers till Gävle lastas om till tåg som sedan går till Arlanda flygplats. Bland annat SVT har rapporterat att flygbränsle från Ryssland levererats denna vägen, även efter att den fullskaliga invasionen av Ukraina inleddes.

– Det är hårresande att en procent av världens befolkning står för hälften av flygets utsläpp. Detta sker dels genom att många flyger väldigt ofta med reguljärflyg, samt genom flygande med privata jetplan. Privatjets har ökat markant de senaste åren. De skapar enorma utsläpp, men är befriade från både bränsle- och flygskatt. Vi medborgare kan inte vara passiva när våra ledare fortsätter att elda på klimatkrisen, säger Martin Smedjeback, klimataktivist från Extinction Rebellion som tagit sig in på spårområdet.