Nyheter

En före detta politiker, 38 år gammal, har återigen dömts för allvarliga brott efter att ha varit villkorligt frigiven. Mannen, tidigare kandidat för Liberalerna i riksdagsvalet, arbetade samtidigt på Migrationsverket när han greps för att ha hanterat droger och vapen. Nu har han och en 19-årig medbrottsling dömts för storskalig tillverkning av termosbomber.

I september fick Malmöpolisen tips från kolleger i Örebro om en misstänkt försäljning av termosbomber. Efter en spaningsinsats stoppades den 19-årige mannen tillsammans med den tidigare politikern när de satt i bilen i Malmö. I bagageutrymmet hittades ingredienserna till svartkrut, och i den 19-åriges bostad fanns ytterligare material för bombtillverkning.

Den unga medbrottslingen pekade ut en person vid namn ”Bismo” som samarbetspartner, men lämnade inga ytterligare uppgifter. Den tidigare politikern hävdade att han inte var inblandad och att kemikalierna placerats i hans bil under förevändningen att de skulle användas för att sätta upp kakel.

Tingsrätten har dock kommit fram till att det finns tillräckligt med bevis för att de två männen gemensamt har bedrivit tillverkningen av termosbomber med avsikt att sälja dem. Båda har dömts för grova brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor samt för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse. Den tidigare politikern döms även för narkotikabrott och straffet blir fyra års fängelse för båda.

Det är inte första gången den 38-årige mannen hamnar i blåsväder. Redan i januari 2020 dömdes han till fyra och ett halvt års fängelse för grovt vapenbrott och grovt narkotikabrott. Då hittades pistoler och stora mängder narkotika i hans bostad. Han var anställd på Migrationsverket fram till gripandet och hade kandiderat för Liberalerna i valen 2018.

Nu förverkas den villkorligt medgivna friheten, och mannen måste avtjäna det fyra år långa fängelsestraffet. Denna nya dom innefattar även ett avslöjande om att han under valrörelsen 2018 deltog i vapenhandel och hade en omfattande bildsamling av vapen.