Nyheter

Fyra män, mellan 20 och 27 år gamla, har dömts till fängelse, och en av dem kommer att utvisas från Sverige. Männen har dömts för olika brott med kopplingar till gängkriminalitet, främst i Kalmar.

Den 27-årige mannen fick 11 år och 8 månaders fängelse för anstiftan till försök till mord, anstiftan till förberedelse till mord, anstiftan till grovt vapenbrott och medhjälp till grovt vapenbrott. Han frikändes från medhjälp till förberedelse till mord i Sundsvall.

25-åringen dömdes till 2 år och 10 månaders fängelse för grovt vapenbrott och narkotikabrott. På grund av att han saknar svenskt medborgarskap och har svag anknytning till Sverige, beslutades att han ska utvisas utan rätt att återvända. Han frikändes från medhjälp till försök till mord i Kalmar.

23-åringen fick 7 år och 6 månaders fängelse för försök till mord och grovt vapenbrott i samband med en händelse den 21-23 augusti 2022 i Kalmar.

20-åringen dömdes till 4 år och 10 månaders fängelse för grovt vapenbrott och grovt narkotikabrott. Han frikändes från medhjälp till försök till mord i Kalmar.

Rättens beslut baserades på omfattande bevis från krypterade chattar, röstmeddelanden och samtal, som inhämtats med hjälp av hemliga tvångsmedel, samt data från beslagtagna mobiltelefoner. Bevisningen visade att huvudgärningsmannen organiserade brotten från utlandet utan att ha varit i Sverige. Åklagaren presenterade omfattande bevisning som stödde åtalet.