Nyheter

En tragisk händelse utspelade sig en kväll i januari när 39-årige Kostas, en småbarnsfar som precis avslutat en trevlig middag med vänner, oväntat blev offer för en skottlossning utanför en restaurang. En bil rullade upp till entrén och skott avlossades, träffande Kostas dödligt. Det visade sig att gärningsmännen hade fel person i sikte. Nu har de två misstänkta, Mahamed Ali, 25, och Mohamed Said, 30, dömts till livstids fängelse för mordet. Kostas blev ännu ett oskyldigt offer för den eskalerande gängkonflikten som härjar i Sverige.

Gärningsmännen, som var ute efter en medlem i ett rivaliserande gäng, förväxlade Kostas med sin måltavla och utförde dådet utan att känna till hans oskuld i gängrelaterade angelägenheter. Men till skillnad från många andra gängmord kunde polisen gripa och åtala förövarna i detta fall.

Mahamed döms även för mordförsök eftersom fler personer befann sig på platsen när skotten avlossades. Han åläggs även ett betydande skadestånd på totalt 1,5 miljoner kronor till offrens familjer. Även om han är medborgare i Somalia och har erhållit svenskt medborgarskap, kan han inte utvisas enligt lagen.

Mohamed, å andra sidan, som också är medborgare i Somalia men ännu inte har erhållit svenskt medborgarskap, döms också till utvisning utan bortre tidsgräns förutom livstids fängelse.

Båda de dömda är kända inom det kriminella nätverket ”FLG” och har en historia av brottslig verksamhet. Dessutom har en tredje person, Alfred Wennberg, dömts till 5 år och 3 månaders fängelse för medhjälp till mord. Wennberg agerade som bombmakare åt en av gängens ledare.

Två andra personer dömdes också i samband med fallet, varav en frikändes medan den andra dömdes till ett års fängelse för att ha skyddat en brottsling.