Nyheter

Den 7 juli 2022 sköts en 22-årig man till döds på Länsmanstorget i Göteborg. Mordet var en del i en pågående gängkonflikt. En 20 åring man döms  nu för mordet.  Ytterligare tre män döms i målet. Två män döms för medhjälp till mord till 13 år och 11 månader respektive 14 år och 6 månader.

Efter att ha erkänt mordet under rättegången döms nu Malamin Jarju till livstid fängelse. Polisens förundersökning är massiv och knyter Malamin Jarju,och tre andra män till mordet den 7 juli. Enligt polisens förundersökning så har mordet starka kopplingar till konflikten mellan gängkonstellationerna i södra och norra Biskopsgården.

På bilder ur polisens förundersökning kan man se hur Malamin Jarju, rör sig mot en butik, samtidigt som mordoffret kommer ut från ett närliggande gym. Mordet var planerat då en medåtalad man lurade ut mordoffret t, där Malamin Jarju mötte upp och avlossade flera skott mot mannen. Hela händelsen fångades upp av bevakningskameror och är en stor del av bevisen mot Malamin Jarju.

Ur polisens förundersökning

Åklagaren ville döma en av männen för mord, då han var aktiv i att spana efter mordoffret och kommunicerade med Malamin Jarju strax före skotten. Medhjälparen döms till för medhjälp till mord och narkotikabrott till fängelse i 14 år och 5 månader.

– Omständigheterna är så kvalificerat allvarliga att något annat straff än livstids fängelse inte är aktuellt, säger rådmannen Cecilia Hennig, rättens ordförande  i ett pressmeddelande.

Åtalet bygger på en stor mängd indicier som var för sig har bedömts vara besvärande för de åtalade männen. Vid en sammanvägd bedömning har bevisningen gett ett mycket starkt stöd för att gärningen var planerad. Alternativet att skytten agerade på egen hand har kunnat uteslutas, säger rådmannen Cecilia Hennig.

Flera av de dömda har kopplingar till  kriminella gängnätverk i södra Biskopsgården.