Nyheter

Camilla Olofsson som i flera år rört sig i islamistiska kretsar har dömts för människohandel och medhjälp till ett stort antal  grova våldtäkter mot barn. Camilla Olofsson döms till fängelse i 6 år och tio månader av Solna tingsrätt.

2013 åkte Camilla Olofsson till Syrien med sina barn tillsammans med en man i 30-årsåldern för att ansluta sigt till den islamistiska gruppen IS. Under tiden i Syrien ingick Olofsson och mannen i ett arrangemang som innebar att han fick gifta sig med en av döttrarna.

Nu döms Camilla Olofsson till fängelse i sex år och tio månader för människohandel och medhjälp till ett stort antal grova våldtäkter mot barn. Den 30-årige mannen döms till åtta års fängelse för våldtäkt av barn.

Tingsrätten anser att Camilla Olofsson gjort sig skyldig till människohandel genom att ta med döttrarna till Syrien för att exploatera dom där.

”Ordningen där har för kvinnans underåriga döttrar inneburit att de skulle gifta sig och bilda familj och enligt tingsrätten har kvinnans syfte därför varit att exploatera sina döttrar för sexuella ändamål.” skriver Solna tingsrätt i domen.

– Tingsrätten har bedömt att de våldtäkter mot barn som mannen döms för och den medhjälp till brotten som kvinnan döms för är grova brott. Målsäganden har befunnit sig i en miljö där hon enligt rådande normer inte kunnat värja sig från att bli utsatt för våldtäkterna, vilket mannen har utnyttjat och han har därför visat särskild hänsynslöshet och råhet. Även kvinnan har varit medveten om dessa förhållanden, säger rådmannen Anu Rintala.

Camilla Olofsson har förekommit i terrorbejakande islamistiska sammanhang under många års tid. Hon var hustru till en högt uppsatt person i terrorgruppen al-Qaida, innan han dödades i Mellanöstern.

Säpo har under lång tid haft  haft ögonen på Olofsson och hennes familj. 2012 omhändertogs hennes son eftersom det bedömdes att han var på väg att lämna Sverige för att delta i en väpnad konflikt. Han lyckades att rymma och tog sig till Syrien. Han har senare gripits i Turkiet för misstänkta kopplingar till IS.

Solna Tingsrätt Mål: B 2853-22