Nyheter

IS-terroristen Lina Ishaq, 51, som redan avtjänar ett sexårigt fängelsestraff för grova folkrättsbrott och krigsförbrytelser, begärs nu häktad för nya anklagelser om brott mot mänskligheten, grova krigsförbrytelser och folkmord mot den yezidiska minoriteten, inklusive barn. Detta rapporterar Ekot. Åklagaren Reena Devgun meddelar att utredningen gäller händelser i Raqqa, Syrien, under perioden augusti 2014 till december 2016.

Åklagaren ansöker om häktning för att kunna införa restriktioner, inklusive begränsningar såsom att förhindra möjligheten att skicka brev, använda elektronisk kommunikation och ta emot besök. Åtgärderna syftar till att säkerställa att Ishaq inte kan påverka pågående utredning eller utöva inflytande utanför fängelset.

Lina Ishaq, som växte upp i en kristen irakisk familj i Halmstad, radikaliserades i sin 20-årsåldern av den islamistiske hatpredikanten Jiro Mehho, med vilken hon fick sex barn. År 2013 tog hon med sig barnen till Syrien och anslöt sig till terrorgruppen IS.

I mars 2022 dömdes hon, trots sitt nekande, till sex års fängelse för grova folkrättsbrott och grova krigsförbrytelser. Denna dom gällde hennes inblandning i att ha tagit med sin 12-åriga son till ett IS-kontrollerat område i Syrien, där sonen användes som barnsoldat för terrororganisationen mellan 2013 och 2016. Tyvärr avled sonen i strid. Dessutom har maken och ytterligare två av hennes barn avlidit i Syrien. Trots dessa omständigheter nekar Ishaq fortfarande till brott.

Målnummer i Stockholms tingsrätt: B 3210-23.

Häktningsförhandlingen äger rum fredag 26 januari kl. 13.