Nyheter

Taxichauffören Abdirashad Adan Mohamud, 27 från Somalia, åtalades för flera fall av sexuella övergrepp och våldtäkter. Enligt åklagaren är övergreppen “väldigt omfattande”. Nu döms somaliern till fängelse i fyra år och nio månader och utvisning.

Det var i februari tidigare i år när två händelsen polisanmäldes som utredningar mot Abdirashad Adan Mohamud inleddes. Han greps då och fick lämna DNA och fingeravtryck och då förstod polis och åklagare omfattningen av det hela. Abdirashad Adan Mohamud kopplades då till ett tiotal misstänkta våldtäkter, där det hade säkrats spår i form av bland annat DNA. Före gripandet och hade polisen svårigheter att hitta en misstänkt gärningsperson eftersom man inte fick träffar i DNA-register på den tekniska bevisning man hade.

Enligt kammaråklagare Rasmus Öman har övergreppen skett i Stockholm och han säger att det är troligt att det är samma bil som använts när brotten begåtts.

I domen går det att läsa att Abdirashad Adan Mohamud har kört för taxiföretaget Bolt. Han har plockat upp kvinnor som varit på väg hem sent på kvällar och nätter. Enligt åtalet är en av kvinnorna en kvinna allvarlig funktionsnedsättning.

Ur domen

Kammaråklagare Rasmus Öman hade yrkat på mellan åtta och nio år fängelse och utvisning. Istället blev straffet fyra år och nio månader.

Somalierna Abdirashad Adan Mohamud nekar till brott.

Abdirashad Adan Mohamud döms för:
Två fall av våldtäkt
Tre fall för försök till våldtäkt
Två fall av sexuellt övergrepp
En misshandel
Ett olaga hot
En grov stöld
Sju olaga frihetsberövande varav fem har bedömts som mindre grova
ett fall för olovlig identitetsanvändning.

Solna Tingsrätt B 1094-22