Nyheter

Raki Alayoub döms till 18 månaders fängelse för grov egenmäktighet med barn. Men han slipper utvisning till Syrien – eftersom svenska myndigheter anser det vara för farligt att utvisa någon till Syrien. Fyra andra män döms också för delaktighet i brottet.

Raki Alayoub döms till 18 månaders fängelse för grov egenmäktighet med barn. Men han slipper utvisas till Syrien – eftersom svenska myndigheter anser det vara för farligt att utvisa någon till Syrien. Fyra andra män döms också för delaktighet i brottet.

Flickan som är i 12-års åldern var placerad på ett LVU-hem på grund av oro för våld och hedersförtryck i familjen. Raki Alayoub, flickans far lyckades med att lokalisera var hon var och förde ut henne från landet.

Det var sommaren 2022 som två flickor omhändertogs under lagen om vård av unga. Flickorna hade vittnat om att de utsatts för våld och hedersförtryck av sin far. Faden och flickornas mor förnekade att flickorna skulle ha varit utsatta för för någon form av våld eller hedersförtryck i hemmet.

Dock så trodde förvaltningsrätten på flickorna och dom menade också att det fanns en påtaglig risk för den ena systern skulle utsättas för våld och hedersförtryck i föräldrarnas vård. Efter beslut så placerade den 14-åriga systern på ett HVB-hem medan den yngre flickan placerades i ett familjehem. I oktober försvann den äldre systern från sitt hem och några dagar senare dök den yngre systern inte upp på sitt familjehem efter skolan. Modern hävade då att barnen befann sig i Syrien.

– Vi ska inte åka tillbaka till Sverige. Nu väntar vi på vår man. Han sitter fängslad i Sverige. Vi får se när han bli släppt. Om vi får möjlighet åker vi tillbaka till Idlib i Syrien. Vi kommer aldrig att återvända till Sverige., sa hon då till Expressen.

Åklagaren yrkade på att Raki Alayoub skulle utvisas till Syrien och förbjudas att återvända i tio år. Enligt tingsrätten är brottets straffvärde så högt att de allmänna förutsättningarna för utvisning är uppfyllda. Att han dessutom saknar bostad, sysselsättning och familj i Sverige talar också för utvisning. Raki Alayoub kommer dock inte att utvisas då Migrationsverket anser att det är för farligt för Raki att utvisas till Syrien.