Nyheter

Den 15-åriga pojken som överföll en liten flicka i Skellefteå har nu dömts till rättspsykiatrisk vård, med särskild utskrivningsprövning.  Han döms för både grov våldtäkt mot barn och mordförsök.

Det var den 7 juli i år som man hittades en svårt skadad nioårig flicka, i ett skogsparti på Morö Backe i Skellefteå. Flickan hade lämnat fritids på eftermiddagen när hon blev överfallen av den somaliske gossen.

Tingsrätten dömer nu pojken på samtliga åtalspunkter – försök till mord och grov våldtäkt av barn. Tingsrätten menar att det samlade straffvärdet för en vuxen person motsvarar livstids fängelse.

En rättspsykiatrisk utredning har slagit fast att pojken lider av en allvarlig psykisk störning, såväl vid gärningen den 7 juli som vid undersökningstillfället.

I domen framgår mammans ord från förhandlingen – att det är ”en mardröm och hon vill bara vakna upp”.

Den lilla flickan vårdas fortfarande på sjukhus och har inte kunnat höras i utredningen på grund av sina svåra skador. Flickan utsattes för mycket grovt våld som svåra orsakade hjärnskador av syrebristen. Det rör sig om livshotande skador som kommer att leda till bestående men.

I slutpläderingen erkände pojken grov våldtäkt mot barn samt synnerligen grov misshandel, han erkänner dock inte försök till mord.

Sammantaget bedöms pojken till följd av sin intellektuella funktionsnedsättning ha haft ”en nedsatt, men inte saknat, förmåga att inse gärningarnas innebörd liksom att kontrollera sina handlingar.”

Därmed anser tingsrätten att han hade ett uppsåt att döda flickan.
Pojken ska betala skadestånd till flickan på 730 000 kronor. Han ska också betala skadestånd till flickans föräldrar.