Nyheter

Milad Salari, 36,attackerade en nioåring flicka i Brunnsparken i Göteborg tidigare i år. Flickan skadades allvarligt. I attacken skadades också flickans farmor.

Flickan var på besök från Nederländerna när hon höggs ner av Milad Salari. Flickan fick allvarliga skador i buken, halsen och bröstkorgen under attacken.
Milad Salari greps snabba på platsen av civila som omhändertog honom tills polisen anlände till platsen. Den kniv han använde under attacken hade han stulit på las Olsson i närheten strax före attacken

Göteborgs tingsrätt bedömer i sin dom idag att den Salari handlat ”med ett direkt uppsåt att beröva flickan livet”.

Straffvärdet för ett fullbordat mord utan försvårande eller förmildrande om­ständigheter motsvarar enligt domstolen fängelse 16 år. Straffvärdet för försöksbrott är normalt lägre än straffvärdet för motsvarande fullbordade brott.

Tingsrätten har i det här fallet bedömt det som försvårande att gärningen har riktat sig mot ett barn utan möjlighet att försvara sig och att det våld som utövats varit kraftigt och orsakat livshotande skador.

– Enligt tingsrättens uppfattning var det av avgörande betydelse att Storgöteborgs enda specialutrustade ambulans med läkare och utrustning för blodtransfusion fanns på några minuters avstånd från Brunnsparken för att flickan skulle överleva, säger rättens ordförande, rådmannen Gunilla Åkerman, i ett uttalande.

Milad Salari ska betala skadestånd till flickan med 397.104 kronor och till hennes mormor med 78.500 kronor. Milad Salari döms även för grov misshandel av flickans mormor.

Milad Salari är känd av polisen sedan tidigare och har begått grova brott. Han är sedan tidigare dömd för rån och misshandel.  Milad Salari har också flera gånger vänt sig till psykiatrin för att få hjälp med missbruk och ”demoner” i huvudet. Släktingar var en tid före händelserna oroliga över hans mående och försökte hjälpa honom.

I polisförhör sa Milad Salari att han mådde psykiskt dåligt vid tidpunkten för överfallet och att en närstående till honom hade dött.

Han har inte kunnat erkänna eller förneka knivattacken eftersom han inte minns någonting från händelsen.

– Jag kommer ihåg att jag hade mina känslor, jag mådde inte bra, sa han i polisförhör.

Vidare har Milad Salari  sagt:

– Jag kommer ihåg att jag hade massa demoner i huvudet och röster och känslor som ville att jag skulle fylla upp demonernas liv.

Milad Salari  sa i  förhör att rösterna som han ska ha hört i sitt huvud fick honom att stjäla en kniv som han sedan använde när han attackerade flickan och hennes mormor.

I november 2022 dömdes Milad Salari för att ha stulit en dator och ett tangentbord från en butik precis bredvid platsen där det senare knivdådet skedde. Åklagaren ville att han skulle dömas till fängelse, men istället fick han skyddstillsyn. Domstolen ansåg nämligen att en ”påtaglig förbättring skett av hans personliga och sociala situation”.

Eftersom Milad Salari har svenskt medborgarskap går det i dagsläget inte att utvisa honom.