Nyheter

I dag den 1 november åtalas Theodor Engström, 33, för mordet på psykiatrisamordnaren Ing-Marie Wieselgren, 64, och för mordplaner mot Centerledaren Annie Lööf.
Enligt förundersökningen har han kartlagt Ing-Marie Wieselgren och Annie Lööfs under almedalsveckan och hade med sig knivar, svärd, pilbåge med pilar.

”Theodor Engströms avsikt var att injaga allvarlig fruktan hos befolkningen” står det i åtalet.

I stämningsansökan skriver åklagaren Henrik Olin att gärningen ”allvarligt har kunnat skada Sverige” och att den begicks av Engström för att ”injaga allvarlig fruktan hos befolkningen eller del av befolkningen” – förutsättningar för att en gärning ska kunna räknas som terroristbrott.

Theodor Engström, som erkänt dådet, anklagas för terroristbrott genom mord och förberedelse till terroristbrott genom förberedelse till mord eller grov misshandel, som handlar om planer på att även mörda centerledaren Annie Lööf. Theodor Engström tar också på sig ansvaret för de åtalade brotten.

Det var den 6 juli somras som det brutala mordet skedde, mitt under den pågående Almedalsveckan. Ing-Marie Wieselgren befanns sig vid Donners plats i Visby när Det brutala dådet skedde en solig eftermiddag den 6 juli i somras, mitt under den Theodor Engström, 33, till attack med flera knivhugg mot Ing-Marie Wieselgren, 64, som samma kväll avled hon av sina skador.

Enligt åtalet hade Theodor Engström även planer på att mörda Centerledaren Annie Lööf.

– Det är klart att det omskakande. Det är fruktansvärda besked att ta del av, inte minst som privatperson och mamma. Tankarna går direkt till ens barn och familjen, sa Annie Lööf till media efter dådet.

När det framkom att Theodor Engström hade planer att mörda flera personer togs utredningen över av Säpo, och misstanken om terroristbrott lades till.

– Politikerveckan i Almedalen är en speciell plats med en tydlig koppling till demokratin i Sverige och en öppen mötesfrihet är också av betydelse i den här helhetsbedömningen, har åklagare Henrik Olin tidigare sagt till TT.

Theodor Engström greps ganska omgående efter att ha brottats ner av en privatperson när han försökte fly från platsen.
Den rättspsykiatriska undersökning som gjorts har visat att Theodor Engström begick dådet under ”påverkan av allvarligt psykisk störning”. Vilken kan betyda att påföljden blir rättspsykiatrisk vård istället för fängelse.

Rättegången, som kommer att hållas i Gotlands tingsrätt, väntas ta fem förhandlingsdagar, mellan 8 november och 15 november.