Nyheter

Theodor Engström som misstänks för knivmordet på psykiatrisamordnaren Ing-Marie Wieselgren i Visby misstänks även för att ha planerat ett mord på Centerledaren Annie Lööf. Kammaråklagaren Henrik Olin säger till Sveriges Radio att det misstänkta brottet var riktat mot Lööf. Brottet som utreds gäller förberedelse till terroristbrott genom förberedelse till mord.

Theodor Engström, 33, sitter häktad misstänkt för att ha knivmördat psykiatrisamordnaren Ing-Marie Wieselgren i Visby under Almedalsveckan. I det fallet är brottsrubriceringen terroristbrott genom mord. Annie Lööf skulle just hålla en presskonferens alldeles i närheten när mordetskedde vid Donners plats i Visby vid klockan 13.50 den 6 juli. Hon evakuerades snabbt från platsen av livvakter.

Annie Lööf kommenterar dagens nyhet på Facebook:

Det fasansfulla dådet i Almedalen har åter aktualiserats i media idag. Mina tankar går främst till Ing-Marie Wieselgrens familj och närstående, deras stora sorg och förlust.
Ni har förmodligen sett uppgifterna i media om att jag är målsägande i den förundersökning som handlar om det som hände i Almedalen. Jag kan bekräfta att så är fallet och att jag har blivit tilldelad ett målsägandebiträde.
Det är klart att det är omskakande och att det påverkar mig. Men hatet får inte vinna.
På grund av förundersökningssekretessen kommer jag inte som målsägande att kommentera detta ytterligare utan eventuella frågor hänvisas vänligen till mitt målsägandebiträde.

33-årige Theodor Engström har erkänt dådet och sitter häktad. Kammaråklagaren Henrik Olin har sagt till Aftonbladet att Engström ska ha haft flera måltavlor. Av utredningstekniska skäl så kan inte Henrik Olin gå in på några närmare detaljer.