Nyheter

Taher Amini våldtog och knuffade ner en ung kvinna i ett gruvhål där hon lämnades för att dö. Nu döms Taher Amini till livstids fängelse för grov våldtäkt och försök till mord i Västmanlands tingsrätt. Tingsrätten utvisar också Taher Amini med förbud att återvända till Sverige.

Det var i april som Taher Amini våldtog en en kvinna som han var bekant med och efter våldtäkten knuffade han ner kvinnan i ett 24 meter djupt gruvhål. Enligt tingsrätten ska han också ha försökt att stena den unga kvinnan till döds.

Taher lurade med sig kvinnan ut i skogen med löfte om att de skulle åka till Örebro. Istället för att köra till Örebro körde Taher in på en skogsväg där han försökte övertala kvinnan att inleda en relation med honom. Kvinnan ville inte ha en relation med honom och försökte då ta sig från platsen. Hon försökte springa därifrån men Taher Amini han ikapp och våldtog henne i skogen. Efter våldtäkten kastade han ner han kvinnan  i ett gruvhål och slängde tegelstenar på henne. Enligt tingsrätten så var det ren tur att kvinnan hittat och hade hon fått ligga kvar i gruvhålet så hade hon med stor sannolikhet avlidit av kyla och sina skador.

”Att målsäganden hittades var extremt osannolikt och hon var vid räddningen blödande och nedkyld. Då hon räddades hade hon enligt rättsläkare inte överlevt mer än något enstaka dygn till i gruvhålet”, skriver Västmanlands tingsrätt i ett pressmeddelande.

Tingsrätten skriver vidare att gärningen var planerade och mordförsöket skedde för att dölja våldtäkten. I domen går det att läsa:

”Brottet bör bedömas som grovt eftersom att Taher Amini har använt våld och hot som varit av särskilt allvarlig art och visat särskild hänsynslöshet och råhet genom att det förekommit upprepat våld samt att det förekommit upprepade hot om att döda. Vidare har händelsen inträffat på en enslig och farlig plats.”

– Det sammantaget med målsägandens lidande och dödsångest gör att straffvärdet av mordförsöket ligger mycket nära det som skulle ha gällt om målsäganden avlidit. Eftersom mannen även döms för grov våldtäkt har vi funnit att påföljden bör bli livstids fängelse.

Två dagar efter att kvinnan hittats greps Taher Amini.

Taher Amini  nekar till brott och har i förhör hävdat att kvinnan ingått i en komplott med en annan kvinna för att sätta dit honom.