Nyheter

En 17-årig pojke som våldtog en 90-årig kvinna dömdes i Tingsrätten och får nu sitt straff skärpt i hovrätten som lägger till 2 månader på straffet.

– Hade han varit 18 år hade han fått fängelse i tre år och sex månader, säger åklagare Daniel Edsbagge till Aftonbladet.

17-åringen trängde sig in hos den 90-åriga kvinnan och puttade henne till marken och förgrep sig sexuellt på henne. Våldtäkten avbröts då kvinnans make upptäckte vad som pågick. Pojken greps dagen efter. I slutet av augusti dömdes 17-åringen till fem månaders sluten ungdomsvård för våldtäkt av normalgraden.

Enligt åklagare Daniel Edsbagge var straffet för lågt och han valde att överklaga och nu meddelar alltså hovrätten att straffet skärps till sju månaders sluten ungdomsvård. Edsbagge ville att 17-åringen skulle dömas för grov våldtäkt

– Jag tycker att det var bra att man ansåg att gärningen var mer straffvärd, säger Daniel Edsbagge.

– Jag hävdade i första hand att det borde rubriceras som grov våldtäkt, då med minimistraff på fem år, just för att man utsatt en äldre kvinna på ett hänsynslöst sätt i den egna bostaden, säger Daniel Edsbagge. Dock höll inte tingsrätten eller hovrätten med om åklagarens inställning.

Att 17-åringen inte dömdes hårdare har att göra med de straffrabatter svenska domstolar ger ungdomar som begått grova brott. Domstolar dömer inte till fängelse utan tilll ungdomsvård.

– Så det ser ut i vårt land om man är 16 år och begår en allvarlig gärning. Man räknar helt enkelt bort en andel av straffvärdet, säger Edsbagge.

– Det blir en jätteskillnad vid gränsen när man fyller 18 år. Det här målet visar väldigt tydligt att vi har särskilda regler som gäller för ungdomar.