Nyheter

I slutet av augusti placerade en skarp sprängladdning utanför Operakällaren i Stockholm. Nu döms tre pojkar för inbladning.

Den skarpa sprängladdningen placerade utanför Operakällaren i Kungsträdgården. En av pojkarna, 15 år döms för att ha transporterat bomben. Han döms också för att ha förvarat ytterligare en sprängladdning i ett skogsparti i Jordbro.

Den åtalade 15-åringen med bomben i hissen på Centralstationen. Foto: Polisens förundersökning

En 16-årig pojke åtalas för anstiftan till brottet. Han har enligt åtalet förmått 15-åringen att placera ut sprängladdningen.

Ytterligare en 15-åring döms för medhjälp till gärningen genom att ha lånat ut en elsparkcykel till gärningsmannen.

– Den aktuella mängden sprängämnen hade om den hade detonerat inneburit en stor risk för dödliga skador. Brottsligheten har mot den bakgrunden bedömts som grov med ett högt straffvärde. Om de dömda hade varit vuxna hade de därför dömts till långa fängelsestraff, säger rättens ordförande Axel Taliercio i en kommentar.

Samtliga pojkar döms till ungdomsvård.