Nyheter

Beslutet om att utvisa en 22-årig man som döms för grov kvinnofridskränkning upphävs i hovrätten. Anledningen är att domstolen tar hänsyn till att mannen måste göra obligatorisk militärtjänstgöring i hemlandet Syrien. Detta trots att alla kriterier för utvisning är uppfyllda.

Domstolen tar i  beaktande att han måste genomföra obligatorisk militärtjänstgöring i hemlandet Syrien, ett land som han saknar band till enligt Hovrätten eftersom han bott i Sverige i fem år samt att den kvinna han lever med är gravid. Vilket är samma kvinna som mannen grovt misshandlat.

Enligt tingsrätten i Ångermanland har 22-åringen gjort sig skyldig till skadegörelse, misshandel, olaga hot och ofredande. Enligt domen slog 22-åringen kvinnan i ansiktet med knuten näve och med en laddkabel. Han attackerade henne våldsamt och bet henne över näsan flera gånger och tryckte sina tummar i hennes hals och sa åt henne att vara tyst annars skulle hon få mer stryk. Kvinnan lyckades att komma undan den brutala misshandeln genom att låsa in sig på toaletten.

Mannen åtalades också för en misshandel mellan den 22 augusti 2022 och den 23 augusti 2022 i parets gemensamma bostad i Härnösand då mannen ska ha slagit kvinnan med knuten näve flera gånger i huvudet och i ansiktet och hällt olja över henne samt tryckt in starka kryddor i ögonen på henne. Vilket orsakade smärta, blåmärken, svullnader och synbortfall för kvinnan.

För detta dömdes 22-åringen för bland annat grov kvinnofridskränkning till nio månaders fängelse och utvisning. Nu skärper Hovrätten för Nedre Norrland straffet till ett år och fyra månaders fängelse men de upphäver utvisningsbeslutet vilket gör att den våldsamme mannen nu får stanna kvar i Sverige efter att han satt av sitt straff.

Orsaken är de ömmande skäl som Hovrätten funnit. De anser att mannen saknar någon närmare anknytning till Syrien eftersom han varit i Sverige i fem år. Av utredningen har det kommit fram att 22-åringen är bostadslös, saknar sysselsättning och har ägnat sig åt upprepad kriminalitet under de senaste två åren, vilket talar för utvisning, men trots detta ändrar Hovrätten på domen.

Hovrätten för nedre Norrland Målnr B 1823-22

Ladda ner domen HRNN_B_2022_1823.

Les også