Nyheter

Fem tonåringar dömdes för att ha våldtagit en kvinna i Kungsparken i Malmö i oktober 2022. Nu skärper hovrätten straffen.

– Det var fråga om fem gärningsmän som delvis samtidigt och annars i en följd utsatte målsäganden för olika typer av samlag. Visst våld förekom. Dessa omständigheter gör att straffvärdet överstiger minimistraffet för grov våldtäkt, säger hovrättspresidenten Ylva Norling Jönsson.

– Målsäganden beskrev i rätten hur hon känt sig omringad och tvingad att följa med. Hon försökte gå därifrån, har rådman Håkan Olausson tidigare sagt.

Kvinnan beskriver i förhör hur hon kände sig omringad och att de unga männen förde henne mot Kungsparken. I parken tvingades kvinnan att utföra oralsex på gärningsmännen och även ha samlat med tonåringarna. Våldtäkten avbröts av att en polis och tonåringarna sprang snabbt från platsen.

De unga männen greps efter en tid och i februari dömdes de för grov våldtäkt. Vissa av tonåringarna har medgett att de haft sex med kvinnan, men de menar att det skett under samtycket. De har sagt att de vill frikännas.

En 18-årig man dömdes till fem års fängelse, två 17-åringar till sluten ungdomsvård i drygt ett år, en 16-åring till tio månaders ungdomsvård, och 15-åringen till så kallad ungdomsövervakning.
Målsägandebiträdet Kristina Bandrup ansåg att straffen var för låga och överklagade. Rätten är enig.
.

Hovrätten Skåne och Blekinge Mål: B 522-23