Nyheter

En somalier höll sig undan efter att ha dömts för våldtäkt på en Finlandsfärja. Nu är brottet preskriberat, skriver Expressen. Våldtäkten ägde rum på färjan Viking Mariella i januari 2012.

Mannen började aldrig avtjäna sitt straff  och nu slipper han helt undan straff efter att ha hållit sig undan i tio år. Det framgår av en handling från Kriminalvården.

”Påföljden har bortfallit genom preskription eftersom domen inte har börjat verkställas inom tio år från det domen vann laga kraft.”

Den 19-årige somaliern dömdes  för våldtäkt av  hovrätten. Han fick kraftig straffrabatt på grund av sin låga ålder och kom undan med ett och ett halvt år i fängelse för våldtäkten. Somalierna dömdes också att betala skadestånd på 85.000 kronor till offret.

– Jag tycker att det är förfärligt att han på det här sättet kunnat hålla sig undan, säger Maija-Leena Hellman som var målsägandebiträde i fallet 2012, till Expressen.

Advokaten Maija-Leena  beskriver offret som en väldigt ung kvinna. Hon minns hur känslorna gick när mannen till slut dömdes i hovrätten.

– Jag blev oerhört glad när vi och åklagaren lyckades visa alla omständigheter och att han blev dömd i Svea hovrätt.

Maija-Leena Hellman tycker att det är problematiskt att mannen hållit sig gömd och nu kommer undan straffet.

– Alltså, det är problematiken med den här slöheten i själva samhällets hantering av sådana här situationer

Eftersom åklagaren inte yrkade på att somalierna skulle utvisas är han nu fri att stanna i Sverige. Somaliern kom till Sverige 2010 och var tidigare skriven i Motala. Han är registrerad som försvunnen hos Skatteverket sedan sommaren 2018, enligt Expressen.

Enligt Advokaten Maija-Leena  betalade mannen heller aldrig något skadestånd.