Nyheter

Hovrätten friar en 27-årig man som åtalats för våldtäkt av en 13-årig flicka. Mannen frias eftersom rätten anser att flickan är för kortfattad, svepande och att hon inte kan redogöra detaljer. Händelserna skulle ha inträffat i Örnsköldsvik 2017

Rätten betonar att åtalet bygger på flickans berättelse. Men hennes vittnesmål är för kortfattat och saknar detaljer rörande sexuella handlingar

Det har förekommit chattar mellan den 27-årige mannen och flicken. Men dessa ger inte något stöd för åtal då de inte framgår i dessa chattar om mannen haft samlag med flickan.Sammantaget håller inte bevisningen för en fällande dom.

I tingsrätten dömdes 27-åringen för sexuellt utnyttjande av barn till fyra månaders fängelse. Till skillnad från hovrätten ansåg tingsrätten att flickan lämnat en lång och detaljrik berättelse om hennes relation med den då 22-årige mannen. Eftersom de två samlagen skett inom en ramen för en ömsesidig kärleksrelation bedömdes det emellertid inte som våldtäkt mot barn.

Hovrätten för Västra Sverige B 5779-22