Nyheter

Den misstänkte 15-åringen häktade på måndagen misstänkt för mord och mordförsök efter dödsskjutningen på köpcentret Emporia i Malmö i fredags Det meddelade Malmö tingsrätt under dagen. En gängkriminell man avled av sina skador och en kvinna hemmahörande i Norge skadades allvarligt under skottlossningen.

Den häktade 15-åringen är känd av polisen och socialtjänsten sedan tidigare och har varit misstänkt för flera grova brott. 15-åringen  tvångsomhändertogs i mars förra året efter beslut av socialnämnden i Göteborg. Då hade skolan, sjukvården och polisen gjort flera orosanmälningar efter att 15-åringen använt narkotika och rymt hemifrån flera gånger.  Den brott som 15-åringen då var misstänkt för var bland annat grov stöld och olaga hot.

I domen från förvaltningsrätten går att att läsa:

xxx blev aktuell hos socialtjänsten i oktober 2017. Sedan dess har ett flertal orosanmälningar kommit in från skola, sjukvård och polis. Han är misstänkt för flera brott och har rymt hemifrån vid ett flertal tillfällen. De misstänkt brotten avser bl.a. grov stöld och olaga hot. Enligt anmälan från skolan har han upprepat varit våldsam mot barn och vuxna. Under mars 2021 har sammanlagt fem orosanmälningar kommit in till socialtjänsten.

I utredningen kring ynglingen så framgår det att han haft låg närvaro i skolan och att han har rymt hemifrån vid ett flertal tillfällen och ingen har vetat var han befunnit sig. I de offentliga dokument som finns från Länsrätten i Göteborg så går det att läsa att socialtjänsten haft flera olika frivilliga insatser.  Vidare i domen från förvaltningsrätten i Göteborg går det att läsa att 15-åringen försökt att avvika från det SIS-hem han tidigare varit placerad på.

Mamman till 15-åringen har på flera olika sätt att försökt att få hjälp med sin son och hon motsätter sig inte att 15-åringen och omhändertas och får vård enligt LVU, lagen om vård av unga. Enligt en dom i förvaltningsrätten från april 2021 placerades han på en låst institution, ett SiS-hem.  Pojken motsatte sig vården, men hans mamma tyckte att det var det bästa för honom att låsas in.  I domen kan man läsa att 15-åringen menar att han kommer att sköta sig om han bara får komma hem till mamma.

15-åringen har före häktningsförhandlingar erkänt brotten.