Nyheter

En 14 år gammal pojke är misstänkt för att ha varit inblandad i en skjutning i Fruängen. Några dagar före rättegången rymde pojken från det Sis-hem han var placerad på.

Det var i januari 2023 som två pojkar skjuter med automatvapen sköt mot en lägenhet i Fruängen, Stockholm. Flera var hemma men ingen skadades av skottsalvan. Skjutningen tros vara en del av konflikten mellan de kriminella nätverken Dalen och Foxtrot. Den ena pojken filmar och den andra skjuter med automatvapen. Filmen spreds senare i sociala medier och väckte rejält med uppmärksamhet.

I polisutredningen så framkommer det nu att skytten var endast 14 år gammal och i veckan skulle en rättegång hållas mot honom. Dock så saknas pojken eftersom han rymt från det SIS-hem varit placerad på.

Åklagare Lisa dos Santos har fått reda på rymningen och ser allvarligt på händelsen.

– Det är mycket allvarligt. Systemet med ungdomshemmen som vi har täcker uppenbarligen inte upp för de unga grovt kriminella. På hemmen kan de fortsätta kommunicera med kriminella på utsidan samt även rymma och fortsätta begå brott, säger hon till Expressen.

– En polis jag talade med som besökt ett SIS-hem beskrev det som ”LinkedIn för unga kriminella”. Det är fullkomligt stötande och detta behöver ses över nu, säger hon till Expressen.

Trots att Nereby ska ha ”låsbara avdelningar” hade pojken inga problem att klättra över ett staket och lämna hemmet, skriver Expressen.

– Jag kan bekräfta att det varit en avvikning från Nereby i måndags där vi begärt handräckning av polis, säger Stefan Hell Fröding, pressekreterare på Statens institutionsstyrelse.