Nyheter

Regeringen vill skrota SIS-hemmen efter flera spektakulära rymningar och att de framkommit att de begås grova brott på hemmen. På onsdagen besökte Ulf Kristersson (M) ett Sis-hem.

– Det funkar inte, det är alldeles uppenbart, sa statsministern.

Regeringen har efter alla skandaler nu tillsatt en utredning för att föreslå en ny organisation av Statens institutionsstyrelse (Sis). Detta efter de senaste årens rymningar och avslöjanden om sexuella övergrepp. Enligt många så fungerar SIS-hemmen som en grogrund för kriminella vars tid på hemmen oftast resulterar i grövre brottslighet.

På onsdagen besökte Ulf Kristersson Sis-hemmet Rebecka i Skå, på Ekerö utanför Stockholm.

– Jag har faktiskt inte varit på en Sis-institution förut. Jag har besökt många familjehem, många HVB-hem och så men inte varit på en institutionsstyrelse, säger M-ledaren som tidigare varit socialborgarråd i Stockholm (2006–2010) och socialförsäkringsminister i Fredrik Reinfeldts alliansregering (2010–2014).

– Det är mycket diskussioner om Sis just nu. Jag vill också se det på plats med egna ögon. Vi håller på att göra om ganska rejält.

Statsministern träffade ledning och personal på Sis-hemmet samt sju flickor som bor där.

– Jätteintressant att både höra personalens beskrivning av de ganska allvarliga problem som ligger bakom att man hamnar här över huvud taget. Man kommer inte hit av en slump. Men också att höra tjejernas bild av detta.

I vårändringsbudgeten föreslog regeringen 300 miljoner kronor till Sis-hemmen för att lösa platsbristen i väntan på den pågående utredningens resultat.

Både ledningen på Sis-hemmet Rebecka och statsministern ser problem i att myndigheten dels behöver ta hand om barn och unga som mår dåligt men också grovt kriminella.

– Det funkar inte, det är alldeles uppenbart. Vi kan inte ha en plats som i praktiken blir en rekryteringscentral för kriminella. Det går inte, säger Ulf Kristersson.