Nyheter

Regeringen föreslår att Statens institutionsstyrelse (Sis) ska få ökade befogenheter att begränsa användningen av elektroniska kommunikationstjänster på Sis-hem, enligt ett förslag till Lagrådet.

Mobilanvändningen på Sis-hem kommer att begränsas, och dessutom kommer Sis att tilldelas ytterligare verktyg för att övervaka besök. Syftet med dessa förslag är att säkerställa att barn och unga i samhällets vård får den vård och det stöd de behöver och har rätt till. I vissa fall kan restriktioner anses nödvändiga för att upprätthålla detta.

Socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall kommenterade beslutet i ett pressmeddelande och nämnde att det finns fall där barn och unga i samhällets vård har organiserat sina egna rymningar, och dessa förslag är avsedda att sätta stopp för sådana händelser.

”Vi har sett barn och unga som har kunnat arrangera sina egna rymningar – nu sätter vi stopp för det”, säger ministern.

Regeringen understryker också att restriktionerna endast bör tillämpas om de är rimliga och proportionerliga i förhållande till syftet med åtgärden. Förslagen innebär också att Sis särskilda ungdomshem kommer att indelas i olika säkerhetsnivåer.