Nyheter

Regeringen och Sverigedemokraterna har gemensamt beslutat att lägga ner den kontroversiella myndigheten Statens institutionsstyrelse (Sis). Enligt socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M) har Sis drabbats av omfattande problem, inklusive rymningar, grovt våld, sexuella övergrepp, och rekrytering av unga till kriminella gäng.

Under en pressträff meddelade ministern att en utredning kommer tillsättas för att föreslå och skapa en helt ny organisation som ersätter Sis. Statens institutionsstyrelse, som ansvarar för barn- och ungdomsvården, har de senaste åren stått i fokus för kritik på grund av missförhållanden, bristande säkerhet och kompetensbrister bland personalen.

”I och med att Sis skapades på 90-talet var det nog få som kunde förutspå den utveckling vi nu har sett. Att unga gängkriminella skulle placeras på myndigheten var det nog få som kunde förutspå,” kommenterade Camilla Waltersson Grönvall.

En ny organisation, med ett ändrat namn, kommer att föreslås av en utredning ledd av chefsåklagare Lise Tamm. Målet är att skapa en ungdomsvård med förbättrad tillsyn, hantering av rapporter om missförhållanden och kontroller av personal. Det nya förslaget från regeringen och Sverigedemokraterna förväntas presenteras senast den 25 april 2025.

Fackförbundet Akademikerförbundet SSR, som representerar myndighetens akademiker, välkomnar förslaget och betonar att Sis har varit underfinansierat under lång tid och inte tagits på allvar av politiken. Förbundet ser positivt på regeringens fokus på att stärka vård och behandling inom den nya organisationen.