Nyheter

I vårändringsbudgeten föreslår regeringen och Sverigedemokraterna att öka anslaget till Statens institutionsstyrelse (SiS) under 2024 till över 300 miljoner kronor. Dessa medel ska användas för att bland annat skapa fler platser för ungdomar som döms till sluten ungdomsvård och implementera åtgärder relaterade till en ny lagstiftning som berör SiS särskilda befogenheter.

Regeringen har beslutat att genomföra omfattande förändringar av SiS, vilket innebär att åtgärder behövs för att säkra den befintliga verksamheten på SiS-hemmen. Socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall från regeringspartiet menar att tiden då dåliga förhållanden accepterades för placerade barn och unga är förbi.

Av det totala anslaget föreslås 272 miljoner kronor avsättas för att skapa fler platser för ungdomar som döms enligt lagen om verkställighet av sluten ungdomsvård (LSU-platser). Detta är ett svar på den dramatiska ökningen av LSU-dömda ungdomar det senaste året, vilket skapar ett akut behov av fler platser. Verksamheten för LSU är helt finansierad via anslag, till skillnad från övrig vård på SiS som främst finansieras av kommunerna.

Regeringen och Sverigedemokraterna anser att det finns ett behov av att inrätta särskilda ungdomsavdelningar inom Kriminalvården, men tills dessa är på plats är det viktigt att täcka platsbristen på SiS-hemmen. Därför föreslås en höjning av anslaget för att möta detta behov.

På grund av flera allvarliga våldsincidenter på SiS-hem under 2023, där de mest våldsbenägna ungdomarna är placerade, föreslås utökade befogenheter för SiS för att säkerställa ordning och säkerhet. Det kan inkludera befogenheter att låsa boenderum på nätterna eller för en hel avdelning för att förhindra upplopp. Regeringen och Sverigedemokraterna föreslår därför att ytterligare 28 miljoner kronor avsätts för åtgärder relaterade till den nya lagstiftningen om SiS särskilda befogenheter.

Socialminister Jakob Forssmed betonar vikten av att möta vårdbehoven hos barn och unga i samhällets vård. För att göra detta krävs omfattande förändringar och insatser.

Slutligen föreslås att 4,4 miljoner kronor avsätts för SiS arbete med det så kallade Bob-uppdraget, som syftar till att skapa en samverkansstruktur för arbetet med barn och unga som begår grova brott i miljöer kopplade till organiserad brottslighet.

Liberalernas Lina Nordquist stödjer förslaget och betonar vikten av att förbättra livet för unga som behöver SiS hjälp, samtidigt som regeringen genomför reformer inom den statliga barn- och ungdomsvården. Förslaget är en del av regeringens vårändringsbudget och bygger på en överenskommelse mellan regeringen och Sverigedemokraterna.