Nyheter

Unga som placeras i familjehem eller på institutioner ska ges ökad möjlighet att delta i beslutsprocessen, enligt ett förslag från regeringens utredare Carina Ohlsson. Utredningen, som överlämnades till socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M) på måndagen, innehåller flera åtgärder för att förbättra vården av tvångsplacerade barn och ungdomar.

Ohlsson betonar att samhället måste ta ett större ansvar för att stödja och informera dessa ungdomar, och hon poängterar att nuvarande situation pekar i fel riktning. En av de centrala förslagen är att involvera de placerade barnen och ungdomarna mer i beslutsprocessen, eftersom brister i kvaliteten på deras vård kan få allvarliga konsekvenser för deras utveckling, hälsa, skolgång och framtid.

Utredningen föreslår även att det införs ett system med tillstånd för familjehem som ska ta emot barn och ungdomar, samt att ett nationellt register inrättas för att identifiera olämpliga familjehem. Carina Ohlsson understryker att många tvångsplaceringar leder till en bristande trygghet och förtroende hos de placerade barnen, vilket i sin tur leder till upprepade omplaceringar. Det är av största vikt att åtgärder vidtas för att förbättra situationen och ge dessa unga en stabilare och tryggare uppväxt.

Av de 130 förslag som utredaren kommit in med så är det stort fokus på att införa någon form av tillstånd för de driver HVB-hem. Det måste säkerställas att det finns kompetens och rätt utbildad personal. Utredaren tycker att det är märkligt att tillstånd för att driva dessa hem inte tagits upp tidigare.