Nyheter

Snus och tobak kan snart vara en ovanlig syn på svenska skolgårdar om regeringens förslag går igenom. Inga-Lill Askersjö, utredare på uppdrag av regeringen, rekommenderar att snus och tobak förbjuds under skoltid, inklusive skolutflykter och skolresor. Detta förslag är en förlängning av befintliga regler som redan förbjuder rökning på skolgårdar och i skolbyggnader.

Under en presskonferens förklarade Askersjö att förslaget syftar till att minska tobaksbruket bland ungdomar och skapa en mer hälsosam miljö på skolorna. Förslaget innefattar även ett förbud mot att använda cigaretter med tobak, e-cigaretter med nikotin samt brunt och vitt snus under lektionstid.

Utredningen stoppar inte där utan tar även upp frågan om lustgas, som blivit allt mer populärt bland ungdomar och unga vuxna för dess berusande effekter. För att tackla användningen föreslås ett totalförbud mot lustgas för berusningssyfte. För att kontrollera försäljningen föreslås striktare åtgärder, inklusive begränsningar på antalet patroner som får säljas åt gången och en åldersgräns på 18 år.

– Lustgas har aldrig varit menat som berusningsmedel och en av konsekvenserna är nervskador, berättade utredaren under pressträffen.

Socialminister Jakob Forssmed (KD) har fått utredningen överlämnad till sig och det återstår att se hur regeringen kommer att agera på förslagen. Om förslagen antas kan det innebära en betydande förändring i skolornas miljö och en större insats för att minska tobaks- och lustgasbruket bland ungdomar i Sverige.