Nyheter

Det nya året inleds med rejäla skattehöjningar för svenska folket. Regeringen har aviserat en rejäl chockhöjning av elskatten. Alla som förbrukar el kommer att drabbas av höjningen. För en vanlig villa får räkna med 800 kronor dyrare skatt. Men det är inte den enda skattechocken för svenska folket.

Utöver skattechock på el så kommer skatten även flygskatten att höjas, likaså skatten på öl- vin-sprit-och-tobak kommer att höjas rejält.

Varje år höjs skatten, detta på grund av att skatten följer de prisökningarna som normalt sker i samhället. I fjol höjde till exempel regeringen elskatten med ett halvt öre per kilowattimme. Det framgår av elmarknadsinspektionens rapporter.

I år slår dessa skattehöjningar extra hårt eftersom regelverket kring skatterna enbart är anpassade för den låga inflationen som Sverige haft under närmare 30 åren. Därför blir skattepåslaget för en elräkning ovanligt hög nu.

1 januari kommer elskatten att höjas n från 45 till 49 öre per kilowattimme (kW), inklusive moms. Det är den högsta skattenivån i Sveriges historia. Det är också den högsta höjningen någonsin av elskatten, enligt Expressen.

2023 kommer med många nya skatter och för det nya året höjer den blågula regeringen flygskatten. Regeringspartierna har velat avskaffa flygskatten sedan den förra, s-ledda regeringen införde skatten 2018. Men den blågula regeringen kommer inte att avskaffa flygskatten utan höjer istället skatten rejält. För ett år sedan höjdes flygskatten med en krona, från 63 kronor till 64 kronor per inrikesresa.

Enligt Dagens PS  så kommer flygskatten att öka med 5 kronor för inrikesresor. Vilket är den högsta höjningen någonsin skriver DagensPS. 2022 höjdes skatten med en krona, från 62 till 63 kronor. Året året innan dess kostade inrikesresan 61 kronor i flygskatt. Men nu höjs skatten betydligt mer: till 69 kronor. Höjningen 2023 är mer än skattehöjningarna de senaste fyra åren tillsammans. Det framgår av uppgifter på Skatteverkets hemsida.  För längre utlandsresor innebär flygskatten en extrakostnad på flygbiljetten på 461 kronor. För kortare resor med flyr blir kostnaden 288 kronor. Höjningarna träder i kraft vid årsskiftet.

Trots att den blågula regeringen var emot Magdalena Anderssons skattehöjning på öl, vin, sprit och tobak,  ändrade de sig i höstas och socialdemokraternas förslag om höjda skatter ligger kvar, vilket Ekot rapporterade om.

Det är planerat att höjningarna ska kommas i  omgångar. 1 januari  höjs skatten på  öl och vin höjs med fem procent, skatten på sprit med en procent och skatten på tobak med tre procent. Därefter den 1 januari 2024, då skatten på öl och vin enligt förslaget är tänkt att höjas med cirka åtta procent, skatten på sprit med cirka en procent och skatten på tobak även den med cirka en procent.

En femprocentig starköl på 33 centiliter kommer att höjas med cirka 20 öre, en vanlig flaska vin blir en-två kronor dyrare, en bag-in-box blir cirka fem kronor dyrare och en 38-procentig spritflaska på 70 centiliter höjs med cirka två kronor. En dosa snus förväntas öka från 50 kronor till ca 52 kronor.

Regeringen förväntar att skattehöjningarna kommer att dra in drygt  30 extra miljarder.