Nyheter

Norrtälje har fått ett nytt styre och de börjar mandatperioden med att höja sina egna löner rejält. Tilltaget har mött av kritik från både höger och vänster.

Kommunstyrelsens nye ordförande Bino Drummond (M) höjer sitt arvode med 23 400 kronor extra i månaden.

– Skamligt, säger Jessica Hilwëyn från Vänsterpartiet, till Norrtelje Tidning.

För förslaget röstade det nya styret bestående av Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna. Tidigare så har arvodet beräknad på 60 procent av ministrarnas arvode. Med de nya ändringarna där man istället utgår från statsministerns arvode, vilket gör att politikerna för en rejäl ökning av sitt arvode.

Oppositionen rasade mot förslaget, som de inte hade informerats om, men möttes av tystnad från det nya styret, skriver Norrtelje Tidning

– Det här förslaget är inte berett. Det slängs i knäet på oss, på valberedarna, inte på kommunfullmäktige. Skamligt, vi reserverar oss! sa Jessica Hilwëyn (V) under sammanträdet.

Kommunstyrelsens nye ordförande Bino Drummond vill inte kommentera höjningen av arvodet och säger att medierna får vända sig till arkitekten bakom höjningen.

Staffan Tjörnhammar (M), som har utformat lönehöjningen, tar höjningen i försvar.

– Det är klokt av fullmäktige att välja att uppvärdera politiskt arbete. Vi har sett att det har funnits en brist i arvodet, vilket inte har skapat bra förutsättningar, säger han till Norrtelje Tidning.