Nyheter

20 procent dyrare mat och fördubbling av elräkningen. Konsumentverkets nya prognos för nästa år visar på högre kostnader för de svenska hushållen.

– Kostnaderna har stigit rejält, säger Kristina Difs, handläggare på Konsumentverket.

Prognosen för 2023 visar på rejält ökade kostnader för de svenska hushållen. Detta framgår efter konsumentverkets årliga prognos för levnadskostnader för nästa år.

Konsumentverkets spår att maten för de svenska hushållen blir totalt 20 procent dyrare och elen kommer att bli dubbelt så dyr.

– Det brukar inte alls vara så här stora ökningar mellan åren, i vanliga fall är de bara någon procent, men det har hänt så mycket i vår omvärld som drivit upp priser och inflation, säger Kristina Difs, handläggare på Konsumentverket.

Prognosen bygger på prisökningarna under 2022 och den förväntade prisökningen under 2023.

I årets mätning hamnar matkostnaden för en vuxen på ca 3 400 kronor på en månad. En familj med två vuxna och två barn i skolåldern får räkna med att lägga nästan 10 700 kronor för mat i månaden.

– Våra beräkningar baseras varken på överflöd eller på nödtorft utan ska motsvara basbehov av olika artiklar från rikstäckande kedjor. Vi får med ungefär en tredjedel av kostnaderna, säger Kristina Difs.