Nyheter

Enligt nya beräkningar från Konsumentverket så kommer maten att bli 20 procent dyrare nästa år. Konsumentverket förutspår också att elräkningen kommer att fördubblas nästa år, skriver Konsumentverket i ett pressmeddelande.

– Vi ser en mycket kraftig kostnadsökning för hushållen sedan förra årets beräkning. Främst är det livsmedel och el som ökar i våra beräkningar, maten med runt 20 procent och elen nästan med 100 procent, säger Kristina Difs som är handläggare på Konsumentverket i Karlstad.
Varje år gör Konsumentverket mätningar om prisökningar och de omkostnader svenskarna har kring mat, el, hygienartiklar, kläder och skor.

Enligt Konsumentverket mätning hamnar matkostnaden för en vuxen på drygt 3 400 kronor. En familj med två vuxna och två barn i skolåldern (6-9 år respektive 10-13 år) behöver lägga nästan 10 700 kronor på mat för en månad.

Konsumentverket menar att en stor del av de ökade kostnaderna beror på händelser i omvärlden.

– I vanliga fall har kostnaderna under ett år bara ökat med någon procent. I år fick vi vara med om att siffrorna snabbt blev inaktuella, på grund av oväntade händelser och kriser i omvärlden, säger Kristina Difs till SVT.