Nyheter

Skola och socialtjänst ska göra mer för att hindra unga från att bli kriminella. Det är planen med den nya strategin för brottsförebyggande insatser som presenterades på torsdagen vid en pressträff med justitieminister Gunnar Strömmer (M), socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M), socialminister Jakob Forssmed (KD) och skolminister Lotta Edholm (L).

– Kommuner, myndigheter och näringsliv. Allt måste mobiliseras, säger justitieminister Gunnar Strömmer.

Mycket i strategin handlar om brottsförebyggande insatser för att tidigt upptäcka och förhindra att barn hamnar i kriminalitet. Regeringen vill också satsa för att ge ökat stöd till de som vill hoppa av kriminaliteten.

I strategin betonas regeringens åsikt att skolans och förskolans förebyggande arbete mot brott behöver stärkas ytterligare, då de spelar en nyckelroll i formandet av barns normer och moral. Det är av vikt att aktivt bekämpa attityder som tolererar mobbning, kränkningar och kriminalitet samt att incidenter rapporteras inom skolmiljön.

– Det är viktigt att all personal agerar konsekvent, säger skolminister Lotta Edholm (L).
Regeringen betonar också att det är angeläget att samhället tidigt tar sig an ”destruktiva föreställningar om maskulinitet och kriminella attityder.