Nyheter

Regeringen har beslutat att adressera den växande antisemitismen i samhället genom att ge Skolverket i uppdrag att genomföra en omfattande nationell studie om antisemitism i skolväsendet. Syftet med studien är att identifiera problem och behov för att kunna vidta åtgärder och skapa en tryggare miljö för barn och unga.

Skolminister Lotta Edholm betonar vikten av att bekämpa antisemitismen, som inte bara påverkar de drabbade individerna utan också det judiska livet i Sverige och samhället som helhet. Genom att fokusera på skolväsendet hoppas regeringen kunna göra betydande framsteg i kampen mot antisemitism.

Jämställdhets- och biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg understryker att Sverige bör vara fritt från antisemitism och att ingen jude i landet bör behöva känna rädsla för att öppet uttrycka sin identitet. Studien kommer att särskilt fokusera på judiska barns och elevers situation inom skolväsendet.

I regleringsbrevet för Skolverket för år 2024 fastställer regeringen uppdraget att undersöka barns, elevers och personals upplevelser av antisemitiska uttryck, incidenter och attityder inom skolväsendet. Skolverket får även i uppdrag att beskriva hur skolväsendet arbetar för att motverka antisemitism och lämna exempel på effektiva insatser. Uppdraget ska delredovisas senast den 2 december 2024 och avslutas med en slutredovisning senast den 1 december 2025.

Regeringen framhåller att arbetet mot antisemitism är en prioriterad fråga, och uppdraget till Skolverket är en del av en bredare strategi för att bekämpa antisemitism i alla delar av samhället.

Les også