Nyheter

I ett ansträngt säkerhetsläge tog justitieminister Gunnar Strömmer initiativet till ett möte i december med företrädare från olika myndigheter, forskare och kommuner för att diskutera en heltäckande strategi mot våldsbejakande extremism och terrorism. Regeringen hade tidigare meddelat behovet av en ny strategi för att bekämpa dessa ständigt utvecklande hot.

Det nyligen avhållna mötet fungerade som en uppföljning till den dialog som hölls i somras. Vid den förra sammankomsten fick ett brett spektrum av myndigheter, kommuner och forskare möjlighet att bidra med sina erfarenheter och insikter för att forma den kommande strategin.
Sverige står inför ett försämrat säkerhetsläge där hoten från våldsbejakande extremism och terrorism blir alltmer komplexa och svårare att bemästra. Extremistmiljöerna utnyttjar pågående krig och väpnade konflikter för att intensifiera polarisering och splittring. Spridningen av rykten, falsk information och desinformation ökar också hotet mot samhället och svenska intressen.

För att möta det ökande hotet krävs ytterligare åtgärder, särskilt inom det förebyggande arbetet mot radikalisering till våldsbejakande extremism. Ansträngningarna måste engagera hela samhället på alla nivåer – lokalt, regionalt, nationellt och internationellt.

Justitieminister Gunnar Strömmer betonar att våldsbejakande extremism och terrorism utgör ett hot mot medborgarnas säkerhet och grundläggande fri- och rättigheter. Den nya strategin ses som ett avgörande verktyg för att stärka Sveriges samlade insatser mot terrorism och våldsbejakande extremism. Minister Strömmer välkomnar insikterna och erfarenheterna som deltagarna delgav, särskilt betoningen på betydelsen av förebyggande åtgärder och nära samverkan mellan myndigheter och andra aktörer i samhället.