Nyheter

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) och Tidöpartierna har introducerat Sveriges första nationella strategi mot organiserad brottslighet, meddelades det under torsdagen.

– Den grova organiserade brottslighetens destruktiva kraft underskattades alldeles för länge, säger justitieministern och fortsätter med att redovisa statistik från det senaste året.

Det dödliga skjutvapenvåldet har tredubblats under de senaste 10 åren, och det har aldrig tidigare inträffat så många sprängningar i Sverige.

Samtidigt vet vi att den kriminella ekonomin omsätter cirka hundra till 150 miljarder kronor årligen.

– Vi talar alltså om en brottslighet som hotar hela samhället, fortsätter Strömmer, och betonar att myndigheter, kommuner och domstolar infiltreras. Vittnen tystas, socialsekreterare hotas, och myndigheter och politiska partier infiltreras.

– I förlängningen hotar detta inte bara tryggheten och säkerheten för medborgarna utan också hela vårt fria öppna samhälle.

Tidöpartierna presenterar delar av sin strategi för att knäcka gängen.
Foto: Roger Sahlström

Målen inkluderar att stoppa rekryteringen till gängen och förhindra kriminella karriärer, minska tillgången till vapen och krossa den kriminella ekonomin.

– Ungefär 1 000 barn och ungdomar rekryteras varje år in i den kriminella världen, säger Martin Melin (L), talesperson i polisfrågor.

Det är första gången Sverige har en nationell strategi mot den organiserade brottsligheten, och med den avser regeringen att mobilisera fler delar av samhället mot den organiserade brottsligheten, utöver de brottsbekämpande myndigheterna.

– Det riktigt tunga och tuffa jobbet börjar nu, och det kommer att stå och falla med alla som jobbar ute i verksamheterna, i myndigheterna, i kommuner och regioner, i företag, i föreningar, säger justitieministern.