Nyheter

Två män har gripits i Tyskland misstänkta för att ha planerat ett terrordåd mot Sveriges riksdag, meddelar TT. En av dem har redan häktats, medan den andra väntar på beslut om häktning dagen därpå, enligt tyska åklagaren Ines Peterson.

Det framgår att männen, som är mellan 20 och 30 år gamla, greps i Gera i Thüringen, Tyskland, under tisdagsmorgonen. De misstänks ha gjort konkreta förberedelser för dådet, inklusive att studera riksdagen online och försöka skaffa vapen utan framgång.

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) kommenterar situationen och betonar regeringens samarbete med Säkerhetspolisen för att hantera terrorhotet i Sverige. Han understryker vikten av fortsatt strukturerat arbete för att bekämpa terrorism och våldsbejakande extremism, både nationellt och internationellt.

Det rapporteras att planerna för terrordådet tros ha sin upprinnelse i koranbränningarna som skedde i Sverige under sommaren 2023. Svenska säkerhetspolisen hänvisar till tyska myndigheter för ytterligare information om ärendet.

Terrorforskaren Hans Brun reagerar på gripandet och förklarar att hotet mot Sverige är komplex och farligt. Riksdagen anses som en symbol för det svenska statsskicket, vilket kan förklara varför den var ett mål för planerat terrordåd.

Det framkommer att båda männen är anhängare av IS och kopplas till IS-förgreningen ISPK, som främst verkar i Centralasien. Enligt tyska åklagarmyndigheten ska de ha uppmanats av IS att utföra dådet. Statsminister Ulf Kristersson kommenterar situationen och betonar att Säpo har stått i kontakt med tyska kollegor för att hantera hotet.

I nuläget väntas de gripna männen få sin arresteringsorder uppläst av häktningsdomaren i Karlsruhe, Tyskland. Åklagaren Ines Peterson förbehåller sig från att ge ytterligare detaljer om utredningen.