Nyheter

Hamas hade planerat att utföra en attack mot Israels ambassad i Sverige, men attacken avvärjdes, meddelar israeliska myndigheter. Enligt uppgifter från underrättelsetjänsten Mossad och säkerhetstjänsten Shin Bet hade man avslöjat planerna på en Hamasattack. Hamas misstänks även ha planerat attacker mot judiska och israeliska mål i andra länder, enligt rapporter från Haaretz. Den enda specifikt nämnda platsen är Israels ambassad i Sverige. Israels ambassadör Ziv Nevo Kulman har inga ytterligare kommentarer.

Igår meddelade danska åklagare som utreder misstänkta terrorplaner kopplingar till den palestinska terrorgruppen Hamas. Enligt israeliska Haaretz har Mossad och Shin Bet fått information om att Hamas planerat terrorattentat mot judiska och israeliska mål i både Israel och utomlands. Det enda specifikt nämnda målet är Israels ambassad i Stockholm.

Premiärminister Benjamin Netanyahus kansli har offentliggjort informationen och tackat de gemensamma organisatoriska styrkorna i Israel och utomlands för att ha avslöjat en omfattande bild av Hamas terroristverksamhet. Detta inkluderar detaljer om områden för terroristverksamhet, planerade attacker och inblandade från Hamas befälhavare i Libanon till de som skulle utföra attackerna. Avsikten att angripa den israeliska ambassaden i Sverige nämns särskilt.

Kansliet har identifierat en man med koppling till Sverige som högt uppsatt i Hamas ledningsstruktur för terrorattacker utomlands. Mossad och Shin Bet lyder direkt under premiärministerns kansli.

Säkerhetspolisen (Säpo) i Sverige förblir förtegen om hotet. Presstalesperson Fredrik Hultgren-Friberg kan inte kommentera eventuell kontakt med israeliska säkerhetstjänster och avstår från att ge detaljer om information om hot mot Israels ambassad. Generellt sett har Säpo kännedom om personer i Sverige som sympatiserar med Hamas och kan vara inblandade i olika aktiviteter, inklusive finansiering och spridning av propaganda.