Ur flödet/i korthet

Bombningen av det iranska konsulatet i Damaskus i Syrien var inte, som iranierna hävdar, bara en attack mot en oskyldig diplomatisk beskickning. Det var en noggrant riktad attack mot högkvarteret för det expansiva terroristnätverk som Teheran har etablerat i hela Mellanöstern. På bilden: Den iranska ambassaden i Damaskus, Syrien den 1 april 2024, efter ett flyganfall som förstörde konsulatbyggnaden. (Foto av Maher Al Mounes/AFP via Getty Images)

Bombningen av det iranska konsulatet i Damaskus i Syrien var inte, som iranierna hävdar, bara en attack mot en oskyldig diplomatisk beskickning.

Det var en noggrant riktad attack mot högkvarteret för det expansiva terroristnätverk som Teheran har etablerat i hela Mellanöstern.

Det verkliga syftet med den iranska konsulatbyggnaden, som är ett komplement till den iranska ambassaden i Damaskus, avslöjades när iranierna själva medgav att två höga befälhavare i elitstyrkan Quds Force i Irans islamiska revolutionsgarde (IRGC) dödades i flyganfallet, som allmänt har tillskrivits det israeliska flygvapnet.

Quds-styrkan, som har direkt ansvar för att övervaka Irans globala terroristoperationer, rapporterar direkt till Irans högste ledare ayatolla Ali Khamenei och inrättades för att uppfylla ayatollornas ambition att exportera Irans islamiska revolution till hela den muslimska världen.

Quds-styrkan är framför allt den viktigaste kanalen mellan IRGC och nätverket av terroristgrupper, såsom Hizbollah och Hamas, som Iran använder som frontlinjeenheter i sin ständiga kampanj för att angripa Israel.

A display showing slain Iranian military officials and allied Lebanese and Palestinians next to the al-Aqsa Mosque is set up, as the Iranian embassy receives condolences for the death of Iranian Revolutionary Guard Gen. Mohammad Reza Zahedi, who led the Iranian Revolutionary Guard’s Quds Force in Lebanon and Syria until 2016, and six other Iranian military officials, in Beirut, Lebanon, Monday, April 8, 2024. An Israeli airstrike that demolished Iran’s consulate in Syria on last Monday killed two Iranian generals and five officers, according to Iranian officials. The strike appeared to signify an escalation of Israel’s targeting of military officials from Iran, which supports militant groups fighting Israel in Gaza, and along its border with Lebanon. (AP Photo/Hassan Ammar)

Det faktum att två höga befälhavare i Quds Force dödades i anfallet mot det iranska konsulatet den 1 april är därför ett avgörande bevis för att anläggningen, långt ifrån att utföra grundläggande konsulatsuppgifter som att utfärda visum, användes som en kommando- och kontrollcentral för Irans terroristverksamhet i hela regionen.

Bland dem som dog i attacken fanns brigadgeneral Mohammad Reza Zahedi, en högt uppsatt befälhavare för Quds styrkor, som var ansvarig för att samordna Irans stöd till terrororganisationen Hizbollah i grannlandet Libanon, liksom Teherans omfattande nätverk av terrorgrupper i Syrien. Hans ställföreträdare, general Mohammad Hadi Hajriahimi, dödades också i attacken.

Hizbollahs styrkor, som utgör en del av Irans så kallade ”motståndsaxel” mot Israel, har regelbundet inlett attacker mot norra Israel sedan iranskstödda Hamasterrorister inledde sin dödliga invasion av Israel den 7 oktober. Som ett resultat har stora områden i norra Israel lämnats öde och tiotusentals israeler har tvingats fly från sina hem.

Irans beslut att förlita sig på grupper som Hizbollah och Hamas i sitt krig mot Israel har lett till att israelerna regelbundet måste slå tillbaka med flygattacker mot iranska och Hizbollah-mål i Syrien och Libanon i ett försök att störa deras terroristinfrastruktur.

Israel Defence Forces (IDF) har särskilt riktat in sig på Quds Force-befälhavare som spelar en nyckelroll i stödet till Hizbollahs terroristverksamhet.

I december rapporterades det att israeliska stridsflygplan hade utfört mordet på Razi Mousavi, den dåvarande chefen för Qudsstyrkans operationer i Syrien.

Mordet på Mousavi var det mest uppmärksammade mordet på en hög Quds Force-chef sedan Trumpadministrationen likviderade Qasem Soleimani, den karismatiske chefen för Quds Force som dödades av en amerikansk drönarattack i Bagdad i Irak i januari 2020.

Det var dessutom under Soleimanis överinseende som det iranska konsulatet i Damaskus utvecklades till ett viktigt högkvarter för Irans terroristnätverk i hela Mellanöstern.

Konsulatets roll som stöd för Teherans terroristverksamhet går tillbaka till början av 1980-talet, då Iran först etablerade Hizbollah i södra Libanon.

Enligt västerländska underrättelsekällor var det från denna byggnad som Iran övervakade gisslandramat i Libanon i mitten av 1980-talet, vilket ledde till att mängder av amerikansk, brittisk och fransk gisslan togs till fånga av islamistiska terrorister.

Imad Mughniyeh, den libanesiske terroristen som låg bakom en rad dödliga lastbilsbombningar, bland annat mot den amerikanska ambassaden och US Marines i Beirut 1983, mördades av ett team israeliska Mossad-agenter 2008 strax efter att han kört ut från det område där konsulatet var beläget.

På senare tid har konsulatet använts som nervcentrum för Irans ansträngningar att hålla kvar Syriens president Bashar al-Assads regim vid makten under det brutala inbördeskriget i Syrien.

Sedan den 7 oktober har konsulatet fungerat som Teherans viktigaste regionala kommandocentral och hjälpt till att övervaka aktiviteterna i Irans så kallade ”motståndsaxel”.

Zahedi, som dog i attacken mot konsulatet den 1 april, hade haft samma roll som Mughniyeh tidigare hade haft när det gällde att samordna förbindelserna mellan Iran och Hizbollah.

Med tanke på konsulatets långa historia av inblandning i driften av Irans terrornätverk skulle Israel vara helt berättigat att försöka attackera det, särskilt med tanke på dess roll i övervakningen av de ständiga spärreldarna av missiler som Hizbollah har avfyrat mot norra Israel.

För som den senaste tidens händelser har visat utkämpar Israel inte bara ett krig mot de iranskstödda Hamasterroristerna som begick de fruktansvärda grymheterna den 7 oktober. Det befinner sig i en existentiell kamp för överlevnad mot den iranska regimen och dess många ombud som, om de lämnas okontrollerade, kommer att fortsätta att försöka uppnå sitt slutliga mål att förgöra den judiska staten.

Con Coughlin är Telegraphs redaktör för försvars- och utrikesfrågor och Distinguished Senior Fellow vid Gatestone Institute.