Nyheter

En man i 20-årsåldern som på söndagen flydde från Sis-hemmet Bärby utanför Uppsala fortsätter att vara på fri fot, medan polisen nu undersöker eventuella samband med en skjutning i södra Stockholm samma kväll.

Mannen, som betraktas som gängkriminell och tidigare dömts för ett grovt brott, genomförde sin flykt vid 13-tiden på söndagen under en övervakad promenad på Sis-hemmets område. Personalen förlorade kontrollen över honom när han snabbt sprang ifrån dem och hoppade in i en väntande bil med flera personer.

Polisen har ännu inte lyckats lokalisera varken mannen eller bilen och arbetar tillsammans med gränspolisen och andra polisregioner för att säkra deras gripande, enligt Roland Komaromi, polisens presstalesperson.

Hans Bouveng, chef för Sis Bärby, har bekräftat att rymningen inträffade, men betonar att det inte förekom några hot eller vapen i samband med händelsen. Bouveng erkänner att det är svårt att förhindra rymningar och påpekar att de intagna på Bärby har rätt att vistas utomhus enligt sina vårdplaner. De tillåts också ha mobiltelefoner och iPads för att hålla kontakt med omvärlden enligt nuvarande lagstiftning.

Expressen har rapporterat att den fritagna mannen är kopplad till ett kriminellt nätverk i Stockholm, men polisens presstalesperson har ännu inte bekräftat denna information. Roland Komaromi säger dock att polisen har en bra bild av individen och försöker lokalisera honom med hjälp av tidigare kända platser och sammanhang där han har uppträtt.

Under söndagskvällen, strax före klockan 20, hittades en man med allvarliga skottskador i Stockholmsförorten Sätra. Ingen person har ännu frihetsberövats i samband med skjutningen. Polisen undersöker möjliga kopplingar mellan skjutningen och fritagningen, men konstaterar att det är för tidigt att dra några slutsatser om det är en direkt koppling eller isolerade händelser. Samarbetet mellan polisregionerna förblir avgörande för att lösa båda fallen.