Nyheter

Hovrätten fastställer nu tingsrättens dom mot Ubai Julaybib Benoitzon som var en av de första svenska jihadisterna som reste till kriget i Syrien 2012, rapporterar TV4. Han döms till fyra månaders fängelse för folkrättsbrott.

Ubai Julaybib Benoitzon poserade med avhuggna huvuden från syriska soldater. Bilder som användes som krigspropaganda och fick enorm spridning på internet. När karlskronabon Ubai Julaybib Benoitzon åkte till Syrien så anslöt sig till den jihadist-salafistiska gruppen Kataib Al-Muhajireen som senare blev en del av terrorsekten IS, Islamiska staten.

Ubai Julaybib Benoitzon poserade med döda kroppar och tog nedsättande bilder där han stod ”med foten invid en målsägandes huvud, gjorde segertecken, uttalat kränkande och nedsättande tillmälen mot målsäganden”. Han höll och riktade även vapen mot de lemlästade kropparna. Under inläggen på sociala medier skrev han nedsättande kommentarer om offren.

I dag meddelade hovrätten sin dom, som gick på tingsrättens linje och fastställde straffet.

– Han har utsatt personer, skyddade enligt internationell humanitär rätt, för förödmjukande och nedsättande behandling. Det utgör en svår överträdelse i den mening som avses i bestämmelsen om folkrättsbrott och han ska därför dömas för detta, säger Ylva Norling Jönsson, hovrättspresident och ordförande i målet, i ett pressmeddelande.

Ubai Julaybib Benoitzon nekar till brott.