I dag bekräftade Svea hovrätt domen mot Hamid Noury, som förra året fälldes för grova folkrättsbrott i samband med massavrättningarna av politiska fångar i Iran. Hovrätten har fastställt livstidsdomen som tidigare utdömts mot Noury och därmed markerat en historisk händelse då han är den första som ställts inför rätta för de brutala händelserna som inträffade sommaren 1988.

Sommaren detta år utfördes tusentals avrättningar av politiska fångar i Iran på order av den dåvarande religiösa ledaren Ayatolla Khomeini. Hamid Noury greps i Sverige 2019 och blev den första att ställas inför rätta för sina påstådda inblandningar i massavrättningarna. Flera före detta fångar har identifierat Noury som delaktig i dessa grymheter.

Reza Fallahi, en av dem som överlevde tortyr och flydde till London, uttrycker sin glädje över domen och betonar att han själv är ett av offren för Nourys handlingar. Han har rest från London för att närvara vid rättegången och är nöjd med det svenska rättssystemet.

Svea hovrätt understryker att man anser att åklagarens bevisning är robust och övertygande och att tingsrätten gjorde en korrekt bedömning av fallet. Domen välkomnas av cirka 500 exiliranier som samlats utanför Svea hovrätt i centrala Stockholm för att invänta beslutet. Många av dem har personliga kopplingar till offren och ser domen som ett viktigt steg mot rättvisa för de lidande och deras familjer.

Reza Fallahi, som själv satt fängslad i Iran mellan 1981 och 1991, uttrycker sin glädje över rättvisan som skipats och betonar vikten av att Noury döms på nytt. Domen ses som en stor seger och ett avgörande steg mot att upprätthålla rättvisa för offren och deras anhöriga.

Svea hovrätt meddelar dom i ett mål om grovt folkrättsbrott och mord i Iran 1988