Nyheter

Peyman Kia döms till livstids fängelse. Det meddelar Svea hovrätt som därmed fastställer tingsrättens domslut. Klockan 13 på torsdagen meddelade Svea hovrätt domen mot spiondömde Peyman Kia. Tingsrättens domslut på livstids fängelse för grovt spioneri och obehörig befattning med hemlig uppgift, fastställs.

Inför hovrättens dom argumenterade Kias försvarare att livstidsstraffet bör bli tidsbestämt, eftersom denne erkänt vissa anklagelser samt varit samarbetsvillig med utredarna.

– Min uppfattning är att en korrekt straffmätning bör ge ett tidsbestämt fängelsestraff. Ställt till hur lagstiftningen ser ut så finns det andra mer allvarliga spionerigärningar som livstidsstraffet är tänkt för, sade han till TT och tillade att fängelsestraffet inte bör överstiga tio år.

Peyman Kia har erkänt spioneri och att han tillsammans med sin bror get hemliga underrättelseuppgifter till Ryssland mot betalning. Enligt tingsrättsdomenså sja Kia ska ha kommit över ett 90-tal hemliga dokument genom sina tidigare anställningar på Säpo och Must.

Peyman Kias 35-årige bror Payam Kia dömdes också i tingsrätten till fängelse i nio år och tio månader för grovt spioneri. Han har erkänt att han lämnat information till den ryska ambassaden och fått betalning för detta. Han förnekade spioneri och överklagade domen i förhoppning om att bli frikänd. Dagen innan domen skulle meddelas i tingsrätten drog han tillbaka sitt överklagande, vilket innebär att tingsrättsdomen står fast mot honom.