Nyheter

Hovrätten har nyligen frikänt Benjamin Mahdi från anklagelserna för mordet på 12-åriga Adriana, trots att han tidigare dömts till livstids fängelse tillsammans med två andra män, Maykil Yokhanna och Hassan Mohammad. Mordet inträffade under en konflikt mellan gängnätverken ”Vårby/Norsborg” och ”May” i Hallunda, Botkyrka kommun utanför Stockholm i augusti 2020.

Under händelsen avfyrades skott från en stulen vit Audi utanför en McDonald’s, där männen hade åkt i avsikt att genomföra en dödsskjutning i den pågående konflikten. Tyvärr hamnade 12-åriga Adriana i skottlinjen och träffades i bröstet, vilket ledde till hennes död.

I tingsrätten dömdes samtliga tre män till livstids fängelse för mordet och sju fall av mordförsök vardera kopplade till samma händelse. Trots deras nekande överklagade alla tre domen. Nu har hovrätten beslutat att fria Benjamin Mahdi från anklagelserna om mord på Adriana och de sju fallen av mordförsök. Mahdi döms dock till ett långt fängelsestraff på nio år och åtta månader för bland annat förberedelse till mord.

Hovrätten ansåg att utredningen var omfattande och att det fanns ny bevisning som presenterades under processen. De menade att Mahdis roll i mordet inte var tillräckligt klarlagd för att döma honom för mord. Enligt hovrätten hade Mahdi en ”mindre framträdande roll” inom gänggrupperingen och det var inte tydligt var han befann sig i den vita Audin eller om han avlossade några skott.

Även om Mahdi frikänns från mordet på Adriana, döms Maykil Yokhanna och Hassan Mohammad fortsatt till livstids fängelse för mordet. Hovrätten bekräftar tingsrättens bedömning att det var klart att duon tillsammans utförde mordet. Samtliga tre döms också för två fall av förberedelse till mord, vilket är den främsta anledningen till Mahdis fängelsedom trots frikännandet för mordet på Adriana.