Nyheter

Kalmar tingsrätt har fällt en 15-åring för mordet på en 23-årig man och dömt honom till två år och fyra månaders sluten ungdomsvård. En 16-åring har också fått två års sluten ungdomsvård för stämpling till mordet. Dessutom utvisas 15-åringen på livstid.

Fallet handlade om ett knivmord på en 23-årig man i Kalmar, där två tonåringar, 15 och 16 år gamla, stod åtalade. Enligt tingsrätten var det bevisat att 15-åringen utförde knivhuggen som ledde till offrets död, och han dömdes därför för mord. För detta fick han två år och fyra månaders sluten ungdomsvård samt livstidsutvisning från Sverige.

Bevisningen baserades huvudsakligen på polisförhör med en 14-åring som var närvarande vid händelsen, och den räckte inte för att fastställa den exakta rollen 16-åringen spelade. Trots detta ansåg tingsrätten det bevisat att 16-åringen varit delaktig i planeringen av mordet och dömde honom för stämpling till mordet.

Enligt Hans Ranholm, rådman vid Kalmar tingsrätt, hade gärningsmännen ingen koppling till offret utan använde endast ett foto av honom, vilket indikerar ett beställningsmord.

15-åringen kom till Sverige som kvotflykting 2016 och har ingen familj i landet. Trots detta och med beaktande av Barnkonventionen beslutade tingsrätten att han ska utvisas på livstid, med hänsyn till brottets allvar och risken för återfall.

Båda ungdomarna döms även för ett försök till rån två veckor före mordet, då de försökte råna en matbutik i Kalmar med kniv och yxa. Försöket avbröts av en annan kund.