Nyheter

En man i 47-årsåldern sköts 2021  i Huddinge. Mannen hade kopplingar till PKK och enligt polisens förundersökning sköts han då han hoppade av PKK. Ett mordkommando utsänt av Turkiska staten sägs ligga bakom avrättningen.

Mannen lockades till en plats i Huddinge där han sköts med sju skott. Nu döms 4 män som enligt källor har kopplingar till Turkiska regeringen.

De dömda är Cahit Acar, 35, Adüssamet Yildiz, 35, Ömer Can, 34, och Rukan Öz, 30, för mord till livstids fängelse. Samtliga, utom Rukan Öz, utvisas på livstid.

– Mordet har föregåtts av noggrann planering där 47-åringen har lurats till platsen där han mördades. Det har varit fråga om en ren avrättning av en obeväpnad och intet ont anande person. Straffet kan därför inte bli annat än fängelse på livstid, säger rättens ordförande Göran Nilsson i ett pressmeddelande.

Enligt polisens utredningen är mordet på mannen en del av flera beställningsdåd mot PKK-medlemmar. Under utredningen framkom det att dåden har kopplingar till Turkiska staten. Den mördade mannen var turkisk medborgare och hade bott i Sverige sedan 2015. Han ska inte ha varit känd av polisen

Aftonbladet skriver att en 59-årig man har varit huvudvittne i utredningen. De skriver att 47-åringen tidigare varit medlem i terrorklassade organisationen PKK, men hoppat av.
Han ska enligt vittnet ha lejts av den turkiska staten för att mörda 59-åringen och lovats tre miljoner kronor som betalning. Han ska i sin tur ha lejt män för att mörda 59-åringen, men misslyckats.

 

Södertörns Tingsrätt: Mål: B 20267-21