Nyheter

Åtalet mot mannen som finansierat terrororganisationen är unik då det är första gången någon åtalats för försök till terrorfinansiering av PKK. Nu döms mannen till fängelse och utvisning. Mannen ska enligt domen ha försökt samla in pengar till terrorstämplade PKK.

Den 11 januari gick mannen, som är kurd och turkisk medborgare in på en pub i centrala Stockholm. Enligt åtalet ska han ha riktat en skarpladdad pistol mot en man som han krävde skulle ge pengar till den terroriststämplade organisationen PKK, Kurdistans Arbetarparti. Mannen avlossade ett skott i luften. Inledningsvis så utreddes skottlossningen som en del av det pågående gängkriget i Stockholm. Men det avfärdades under utredningens gång och i stället framkom det att mannen är indrivare för den terrorstämplade gruppen PKK.

Mannen som är i 40-årsåldern och som är turkisk medborgare döms för försök till terrorfinansiering och även för försök till grov utpressning och grovt vapenbrott. Mannen har tidigare erkänt vapenbrott, av normalgraden, men nekat till anklagelserna om terrorfinansiering och utpressning.

Den massiva utredningen mot mannen bygger bland annat på uppgifter från den tyska federala polisen (BKA) och den franska säkerhetstjänsten (DGSI). Samt spaning och utskrifter som hämtats från den nu misstänkte mannens telefon och sociala medier.

I förundersökningen så framkommer det att mannen vid flera tillfällen träffat en högt uppsatt ledare från den terrorstämplade gruppen PKK. Polisens spaningsarbete mot PKK-mannen visar ett mönster på hur mannen åker tillsammans med en PKK-medlem till företag som ägs av kurder där de driver in pengar.

Enligt åklagare Hans Ihrman är det bevisat att terrorgruppen PKK bedriver en massiv indrivningsverksamhet i Sverige och spaningsarbetet mot mannen visar att verksamheten är större än vad man tidigare trott.

– PKK bedriver en mycket omfattande insamlingsverksamhet i Europa, med bland annat utpressning av kurdiska näringsidkare, sa rättens ordförande Måns Wigén vid en pressträff på torsdagen

Stockholms tingsrätt B 1069-23